Jak se pozná kvalitní dřevěná briketa?

– dobře hoří a pak dlouho žhne
Pro skladování dřevěných briket potřebujete jen suché místo. Chlad, mráz ani atmosférická vlhkost tomuto palivu nevadí.
Při topení dřevěnými briketami rozděláme v kotli či kamnech oheň ( stačí kousek tuhého podpalovače nejsou třeba dřevěné třísky), necháme otevřený přívod vzduchu. Ten se po rozhoření briket přivře. Po zhruba půl hodině totiž dřevěné brikety přestanou hořet plamenem a začnou žhnout – to jim vydrží ještě řadu hodin a po celou tu dobu budou vydávat potřebné teplo.
Při topení dřevěnými briketami nechte vždy při zatápění a přikládání ve spalovacím prostoru dostatek místa. Brikety při hoření zvětšují svůj objem. Zkuste spalovací prostor nejprve naplnit z poloviny, poté uvidíte v praxi, kolik je potřeba nechat místa.
Kvalitní dřevěné brikety  při hoření produkují pouze malé množství kouře bez škodlivých plynů. Vzniklý popel dokonce můžete používat jako hnojivo , popel obsahuje draslík.

Proč upřednostnit dřevěné brikety ?

• vysoká výhřevnost – cca 17–19 MJ/kg, což je o 30 % více než má hnědé uhlí,
• rozumný poměr cena/výkon,
• dlouhá doba hoření – hoří jako dřevo, avšak žhnou jako uhelné brikety,
• snadná manipulace,
• dlouhodobější skladování bez obtíží,
• bezproblémové vytápění ve všech kotlech na dřevo, dřevoplyn, uhlí, v krbových kamnech,
• ekologické palivo s nízkou popelnatostí a čistým provozem,
• oproti nerozřezanému a nerozštípanému palivovému dřevu je to způsob vytápění s minimální náročností na přípravu,
• v porovnání s řezanými a štípanými poleny vysoce výhřevného palivového dřeva (např. dub) vychází dřevěné brikety často i levněji,
• při srovnání s elektřinou a zemním plynem jsou až o několik tisíc levnější,
• 1 tuna kvalitních dřevěných briket průměrně nahradí 4–5 kubíků palivového dřeva, 1,5 tuny hnědého uhlí, 800–850 kg černého uhlí.